Interview


Even voorstellen: Peter Varg

Wie ben je? Heb je een partner, kinderen, huisdieren?

Ik werd in 1959 geboren in Aalst België als vijfde in een gezin van zeven. Mijn ouders waren sociaal geëngageerd. Ze waren ervan overtuigd dat alles uiteindelijk goed zou komen en dus geloofde ik dat ook. In die dagen werd ik gedragen in de armen van een gigantische teddybeer en er kon me niets gebeuren. Ik was veilig, alles was goed.

Toen ik ouder werd, leerde ik over generatiearmoede en over politieke en economische systemen die heel bewust de rijkdom verkeerd verdelen. Het sluipende gif van twijfel kreeg me te pakken en liet me niet meer los. Ik nam afscheid van de teddybeer en verving hem door iets met tanden en klauwen, want de wereld was een duister oord geworden en ik had het beest nodig om me te beschermen.

In 1987 kwam ik als ontwikkelingshelper in Chili terecht. Het monster van de dictatuur verscheurde daar dagelijks honderden zielen en de wereld keek zwijgend toe. Op dit slagveld ontmoette ik mijn vrouw Monica. Door haar leerde ik opnieuw geloven in de waarheid, de hoop en de liefde. Er begon een nieuwe periode in mijn leven en toen gebeurde er nog een wonder: mijn dochter Natasha werd geboren.

Mijn dochter,
Geweven uit maneschijn.
Van droomstof gemaakt.
Uit liefde en verlangen geboren.

 Kind van twee werelden.
Deel ijs en deel vuur.
Een magisch wezen dat me altijd weer kan bekoren.

Je was niet gepland.
Je kwam op je eigen tijd.
Geen macht die je kan bedwingen.

 Leef nog vele jaren gelukkig en vrij.
Dochter van mij.
Laat het leven je daden bezingen.

Ik wens je voor dit jaar en voor alle jaren die volgen veel vreugde en liefde
en familie en vrienden om deze schatten te delen.
En ik wens je een droom, met liefde gemaakt en uit maneschijn geweven.

Wil je iets over mijn huisdier weten? Wel ja, ik had een kat. Haar naam was Lana. Ze was alles wat een kattenbeest moet zijn: lief, eigenzinnig en dapper als een jaguar. Ze ging dood voor haar tijd en ik mis haar.

Hoe is het schrijven bij jou begonnen en in welk genre schrijf je?

Ooit schreef ik een kaartje naar mijn broer en hij vertelde me dat ik dat heel goed had gedaan. Dat vond ik wel leuk en ik ben dus blijven schrijven, waarschijnlijk tot wanhoop van de rest van mijn familie en de wereld bij uitbreiding. Ik verdenk mijn broer er nu van dat hij steeds het positieve benadrukt heeft in mijn leven en mijn fouten geminimaliseerd. Als je dus wil weten waarom ik schrijf, wel, dan moet je bij hem zijn.

Ik schrijf dark fantasy. Ik heb geleerd dat mensen door hun conditionering meestal blind zijn voor de werkelijkheid. Ik gebruik dus allegorie en metaforen om door deze verdediging te breken om mijn ideeën kenbaar te maken.

Hoe ben je bij Celtica Publishing terechtgekomen?

Rianne schreef in 2014 een recensie over mijn eerste boek en haar woorden zijn me blijven achtervolgen. Ze gaf me het zelfvertrouwen dat ik nodig had om mijn trilogie tot een goed einde te brengen.

Heb je al eerder werk uitgebracht?

In april 2015 bracht Schrijverspunt-Clusteruitgeverij mijn eerste boek ‘Het Einde Komt’ op de markt. Het boek is voorlopig niet meer te verkrijgen, maar de vernieuwde versie zal begin 2018 door Celtica worden heruitgegeven als derde deel van mijn trilogie.

 

Zijn er schrijvers die jij als voorbeeld ziet?

Ik lees veel en ik lees graag, al moet ik bekennen dat ik de laatste jaren liever zelf schrijf. Mijn grote voorbeelden zijn Asimov, Zelazny, Tolkien, Huxley en Gabriel Garcia Marquez.

Wat doe je behalve schrijven?

Ik ben steeds te vinden voor een goed glas, een goed gesprek en een goede film. Tussendoor hou ik ervan om met mijn familie de wereld te verkennen.

Waar mag men je wakker voor maken?

Neen, maak me niet wakker. Laat me slapen en laat me de perfecte droom dromen … voor de stemlozen, de naamlozen, de droomlozen. Voor u, voor hen en voor mij.

FacebookmailFacebookmail
Getagd
, ,

Statistics


Visits last 7 days: 250

Total amount of visits: 124963

Search engine hits: 1001