Introductie

Peter Varg werd geboren in Aalst, in 1959, als vijfde in een gezin van zeven. Hij groeide op in de wijk Terjoden en studeerde af als boekhouder aan de Handelsschool te Aalst.

Na een tijdelijke baan bij de ASLK bank werkte Peter een tijdje als dispatcher en daarna als boekhouder in lokale bedrijven. Het bureauwerk kon hem echter niet boeien. Na een aantal jaren vertrok hij als ontwikkelingshelper naar Chili. In Santiago werkte hij mee in een socio-educatief project in een achtergestelde wijk. Daar richtte hij Predel op, een opvangcentrum voor jeugdige schoenlijmsnuivers. Hij leidde het centrum tot zijn terugkeer naar België.

Chili werd in die jaren geregeerd door de dictator generaal Pinochet. Mensen verdwenen alsof ze nooit hadden bestaan. Anderen werden door de generaal het land uitgezet en velen werden gemarteld. Het eerste wat in dat prachtige, magische land stierf, was de waarheid en het tweede was de hoop. Enkele gebeurtenissen bleven aan Peters ziel kleven. Hij besloot om deze in te pakken in tranen en er later iets mee te doen.

In Chili leerde Peter zijn echtgenote Monica kennen. Sinds hun terugkeer wonen zij met hun dochter Natasha in Aalst. Peter is actief in de beveiligingssector, terwijl Monica in de verzorgingssector aan de slag is.

Van Peter verscheen in april 2017 het eerste boek in de bijzondere fantasytrilogie Kukulkans Meesterplan. In De Jaguarkrijger weeft Peter fantasy samen met het Chili tijdens het schrikbewind van Pinochet, met in de hoofdrol het volk van de Coya’s en hun geschiedenis vanaf de Tiahuanacocultuur.

Eind juli 2017 lag Droomsels van de Leegte in de winkel. In deze verhalenbundel heeft Peter karakters die net niet of slechts deels voorkomen in de trilogie een eigen podium geboden.

In februari 2018 kwam het tweede boek in de trilogie uit. In De Weerbeer ontdekt de lezer dat alle geschiedenis van de aarde met elkaar te maken heeft. Het befaamde carnaval van Aalst speelt een bijzondere rol in het verhaal.

Begin oktober 2018 werd De Boomridder uitgegeven, een tweede verhalenbundel als toevoeging bij de trilogie Kukulkans Meesterplan. De op handen zijnde eindtijd geeft de verhalen een sinistere toon. De verhalenbundels en de trilogie zijn dan ook het best te betitelen al dark fantasy.

De Zoon van de Slang, het derde boek van de trilogie Kukulkans Meesterplan, is dark fantasy op zijn best en is vanaf januari 2020 te koop bij iedere (internet)boekhandel. In de magische wereld van Zuid-Amerika wordt Victor deel van een oeroude profetie. Hij is de Zoon van de Slang, geboren uit menselijke liefde en gemaakt met de kennis van de oude indianengod Kukulkan. Die heeft in hem de lotslijnen van de mensheid verweven. Is Victor het wapen dat een einde zal maken aan de gewelddadige heerschappij van de Waanzinnige God?

Het jaar 2022 begint goed. In de verhalenbundel De geheimen van stof en zand laat Peter Varg zijn bijzondere fantasie de vrije loop. De vijf vertellingen die de bundel bevat, kunnen het best benoemd worden als dark fantasy. Ze zijn duister en raadselachtig en worden bevolkt door fantastische wezens. Het thema van verval is alom tegenwoordig en enkel een goede dosis zwarte humor zorgt voor wat licht.

Tot slot een aantal woorden van Peter zelf:

Wat kan ik jullie nog meer vertellen over mezelf? Misschien iets over boeken. Wel, ik heb ze allemaal gelezen. Van Asimov tot Zelazny, van Poe tot King en van Marques tot Allende. Boeken, ik heb erin gewoond, ik ben erin verloren gelopen en nu kan ik nooit meer terug naar de gewone wereld. Ik wil ook nooit meer terug. Ik heb de deur van die werkelijkheid achter mij dichtgegooid. Vastgespijkerd met vloeken en overplakt met dromen. Hier, achter de deur, lees ik geen boeken meer. Ik schrijf met mijn vinger verhalen in de lucht, in de grond, in het water en in het vuur. Na het laatste punt vliegen ze weg. Mijn verhalen … uw mooiste droom, of uw ergste nachtmerrie en soms, na een tas goede lettersoep, schrijf ik een gedicht:

De Weerwolf

Als het gesluierd, schemerdonker bos
Zich opmaakt voor de nacht;
Als de spin het laatste zonlicht vangt
En deelt in kleurenpracht;
Als het grijs gekeerd is,
Het Woud getooid in zwart;
Als de regen sijpelt op grond die smacht,
Het geplens zich vermengt met de wind
In het eeuwige spel om macht…
… Ik wacht.

Als het onweer overwaait,
In het duister de stilte dieper groeit,
Duizend schimmen onhoorbaar zich verroeren;
Als de angst ’s mensen keel verschroeit
Omdat van overal gevaren loeren
En plots ver weg een klokje klept
Dat zegt: ‘het is middernacht’…
… Ik wacht.

Maar wanneer zilver openspat,
De maan mij zoekt en vindt;
Dan buigt mijn lichaam naar mijn wil,
Versmelt het in woeste spasmen.
Een grauw, een knauw, een grom, een gil…
Zacht uitwaaiende orgasmen.

Mijn haar is vacht nu,
Mijn nagels scherp,
Mijn neus ruikt angst en leven.
Een flits, een, kreun…
De schaduw van de dood…
In het zilverlicht flikkeren mijn tanden
Bloederig rood…
Bloedstollend verscheurt mijn langgerekt gehuil
De valse vrede die de stilte bracht.
Ik hef mijn kop en kijk naar ’s manen pracht
Terwijl achter mijn bloeddoorlopen ogen
Genot mijn haat toelacht…

Het is nacht.


 

 

FacebookmailFacebookmail
Getagd
,