Anna Mattaar


Wat een intrigerend verhaal in een originele setting! Het contrast tussen de moderne elementen en de magie en het bovennatuurlijke werkt erg goed. Het vaak wisselende perspectief had verwarrend kunnen werken, maar er is steeds zo sterk vanuit de waarneming en ideeën van het betreffende personage geschreven, dat altijd duidelijk is door wiens ogen we kijken. Bovendien is het leuk om op die manier ook af en toe het perspectief van een god of demon mee te krijgen. Ook mooi zijn de momenten waarop het personage niet goed weet wat er gebeurt (zoals in de verschillende droom- of droomachtige scènes) of niet bij zijn volle verstand is: het werkt vervreemdend, doordat je als lezer ook even niet begrijpt wat er gebeurt, maar in mijn ogen is dat in deze gevallen positief.

Het einde geeft antwoorden en ook een sterke overgang naar het vervolg: de stervelingen zijn niet langer alleen overgeleverd aan Kukulkans plannen, maar hebben nu de middelen om meer over die plannen te leren en er misschien zelfs tegenin te gaan. De epiloog vormt een leuke en interessante aanzet naar deel twee.

Ik kon lang niet altijd hoogte krijgen van de personages, omdat er aanvankelijk weinig wordt onthuld over hun achtergronden en motivaties. Dat werkte voor mij soms storend, maar kan ook een stijlkeuze zijn, en geeft bijna een filmisch effect: je ziet van alles gebeuren, en bent daarbij vaak overgeleverd aan je eigen interpretaties van wat er aan de hand is.

 

Anna Mattaar

April 2017

Statistics


Visits last 7 days: 270

Total amount of visits: 124241

Search engine hits: 990