Fany


9/10

Geheimen van stof en zand is een explosieve verzameling vol duistere maar ook lichte momenten.

Wie Peter Varg zijn vorige boeken las weet dat zijn “schrijfsels” mysterieus en donker zijn. Het label Dark fantasy wordt op deze bundel van magie, creativiteit en maatschappijkritiek geplakt.

Het prachtige gedicht laat me onmiddellijk voelen dat er tussen de lijnen heel veel diepgang in deze spannende verhalen zit. Je kunt de bundel bekijken als een verzameling unieke stemmen met een eigen persoonlijkheid. Als je wil kan je heel veel betekenis toekennen aan de zinnen en inhoud van de afzonderlijke stukjes.

Hoe je het noemt maakt niet uit. Het is met je ogen toe duidelijk dat dit een Peter Varg creatie is vol fantasie en authenticiteit. Wat deze auteur typeert is naast verkapte kritiek een rijkelijk taalgebruik wat zijn boeken een extra dimensie geeft.

Zijn onvrede met het huidige systeem vertaalt hij in een originele en subtiele aanklacht. Soms zijn er dystopische of sciencefiction elementen toegevoegd aan de vertellingen. Tussen de lijnen voel ik de wens om een nieuwe maatschappij te ontdekken waar samenhorigheid en gelijkheid corruptie en discriminatie vervangen.

Zijn eerdere serie rond Kukulkans Meesterplan liet al het grenzeloze kunnen van deze auteur zien. Ik was dus heel benieuwd welke opvattingen en originele ideeën er in deze verhalen gestopt werden.

In elk verhaal word ik ondergedompeld in een bijzonder, vaak grimmig universum, maar naast het duister is er ook ruimte voor humor en hoop.

Geheimen van stof en zand neemt me mee in verhalen waarbij vaak het einde nabij is of waarbij er sprake is van een ander begin.

De ene vertelling wordt getypeerd door rare wezens of speciale goden, de andere door een bijzondere jongeman en zelfs een missie naar hars of het vernietigen van een duister wezen komt voorbij.

Verval is in deze stukjes vaak nodig om het licht te zien in een wereld vol illusie, manipulatie, armoede en machtsmisbruik. Maatschappijkritiek verpakt Peter Varg door een vleugje zelfspot bij zijn personages. Naast duisterheid brengt hij door zijn schertsende toon in bepaalde stukjes lichtheid maar vaak is de afloop rampzalig of onvoorspelbaar.

Klinkt dit raar maar ook fascinerend?: “Welkom in de wereld van Geheimen van stof en zand.” Laat je meenemen in deze trip waar niets is wat het lijkt en waar je zelf gaat twijfelen aan de waarheid.

Ik kijk uit naar wat deze auteur nog meer wil vertellen.

Statistics


Visits last 7 days: 216

Total amount of visits: 123261

Search engine hits: 978