Sheila Vermeulen


4/5

Raadselachtige verhalen in een duister jasje.

Geheimen van stof en zand van Peter Varg is een darkfantasy bundel vol duistere verhalen met een dubbele bodem.

Dit is niet de eerste bundel die ik van deze auteur lees, maar in Geheimen van stof en zand doet Peter Varg wat ik ook in de eerdere bundels zo waardeerde. Hij speelt met de beleving van de lezer. Op enig moment tijdens het lezen weet je niet meer precies waar de realiteit die bij het verhaal hoort, stopt en de illusie daarin begint.

Het lezen van Geheimen van stof en zand gaat (voor mij) niet zozeer over het vinden van een connectie met een personage of een gebeurtenis, maar meer over het ontdekken van een eventuele diepere laag. En het gaat over de duisternis die uit de pagina’s naar boven kruipt, je door de verhalen heen loodst en je wellicht op het verkeerde been probeert te zetten. Hierdoor vraag je je soms onbewust af, of je op zoek moet gaan naar het licht of dat je gewoon mee moet blijven reizen met de donkere schaduwen in het verhaal.

Peter Varg daagt je met Geheimen van stof en zand uit om zijn verhalen tot je te nemen en zet je aan het denken over de inhoud en de betekenis ervan. Toch laat hij ook voldoende ruimte voor de lezer die gewoon alleen even lekker in een verhaal wil stappen en daarbij niet per se op zoek wil gaan naar wat er allemaal nog meer in schuilt. De verhalen zijn boeiend geschreven, gevarieerd van opzet en uitwerking en kunnen daardoor op verschillende manieren worden beleefd.

Geheimen van stof en zand van Peter Varg is een fascinerende en uitgesproken darkfantasy verhalenbundel die 4 sterren van mij krijgt.

De geheimen van stof en zand
Toen het einde kwam, heeft het haar gespaard. Maar haar wereld is niet meer dezelfde.

De demon, de vampier en de maagd
In de hel krijgt bijna niemand promotie. Daar pak je elke opdracht die je krijgen kunt. Hoe onvoorspelbaar en onverwachts deze ook is.

De godin in de cloud
Doordat ze hem moed geeft en hem vertelt dat alles mogelijk is, weet hij, zelfs in de donkerste momenten, dat hij niet alleen is.

Het offer
Eens in de vijfhonderd jaar offeren ze een magische maagd om in vrede met de draak te kunnen leven. Is deze vrede het offer waard?

De tranen van god

Hij kan feilloos vinden wat zij nodig hebben. En als vinder is hij, net als zijn opdrachtgevers, afhankelijk van de stof die hij voor hen zoekt.

“Het maakt je niet sterker, slimmer of beter. Het stelt je enkel in staat om in de oneindigheid van de ruimte iets kleins te vinden waar je totaal afhankelijk van wordt.” Uit: De tranen van god – Peter Varg

Statistics


Visits last 7 days: 250

Total amount of visits: 124963

Search engine hits: 1001