Sheila Vermeulen


7 / 10

Wie naar de herberg bij de eik gaat, weet dat daar een gevarieerd publiek te vinden is. Men weet ook dat het een plek van vrede is en dat dodelijk geweld onmiddellijk wordt bestraft. De eik beschermt zijn bezoekers, biedt ze een moment van rust en sommigen zelfs een vaste plek om te wonen. Er wordt beweerd dat de gevleugelde slang tussen de takken van de eik verblijft.

“In een vers van de beginparabel staat immers te lezen dat de eerste schuilplaats gemaakt werd onder de takken van een eik. Deze eik was niet zoals andere bomen. Het was een kind van de kosmische boom en hij ontleende aan hem zijn kennis en zijn macht.” -Peter Varg
De vaste barman lijkt daar al eeuwig te zijn en hij ziet zijn publiek komen en gaan. Soms ziet hij ze zelfs groeien of veranderen. Zo moet de jonge wolf in de herberg op zoek naar zijn innerlijke weerwolf, vindt een genezer-verteller zijn weg terug en zet een duistere jongeman er zijn dubieuze verhaal op papier.
Droomsels van de Leegte van Peter Varg is een gevarieerde verhalenbundel die in ieder geval de liefhebbers van dark fantasy wel zal aanspreken.
De verhalen in deze bundel spelen zich af in dezelfde wereld als de trilogie Kukulkans Meesterplan. Een trilogie die ik zelf (nog) niet heb gelezen, maar waarvan voor Indeboekenkast wel recensies zijn geschreven door Fany van Hemelen.
Bij het lezen van een serie vind ik het persoonlijk heel fijn, als ik verbanden kan leggen en me daardoor thuis kan gaan voelen in de serie. Iets wat ik hier, misschien omdat ik direct in de verhalenbundel ben gestapt, een klein beetje miste.
Overigens wil dat niet wil zeggen dat je de bundel niet los van de trilogie kunt lezen, of dat ik hier niet van heb genoten. Peter Varg neemt je met mooie woorden en zinnen mee in een bedachte wereld die raakvlakken heeft met onze wereld. Daardoor is het soms al direct duidelijk in welke tijd het verhaal zich afspeelt, terwijl het op andere momenten iedere tijd zou kunnen zijn.
Droomsels van de Leegte is een verhalenbundel waar je echt even de tijd voor moet nemen. Niet alleen om te lezen, maar ook om het op je in te laten werken. Volgens mij kan iedere lezer iets anders uit de verhalen halen en ik had het idee dat ik daarbij ook ruimte kreeg voor een stukje eigen interpretatie.
Peter Varg verbindt de verhalen in deze bundel met een aantal terugkerende elementen en maakt het daarmee een geheel. Droomsels van de Leegte krijgt 3.5 sterren van mij.
Sheila Vermeulen

Statistics


Visits last 7 days: 80

Total amount of visits: 122524

Search engine hits: 975